Przejdź do treści
wcag

kontrast

Zmiana kontrastu Zmiana kontrastu Zmiana kontrastu Zmiana kontrastu Zmiana kontrastu Zmiana kontrastu

czcionka

wsparcie

Podkreśl elementy klikalne
deklaracja dostępności

Profilaktyka/Prewencja

Jak zapobiegać rozprzestrzenianiu się koronawirusa?

Poniżej przedstawiamy informacje dotyczące profilaktyki i prewencji rozprzestrzeniania się koronawirusa. Przypominamy, że poszukując sprawdzonych źródeł wiedzy opartych na dowodach naukowych, najlepiej jest odwiedzać strony internetowe Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.


1. Często myj ręce

Należy często myć ręce wodą z mydłem. Jeśli nie ma takiej możliwości, trzeba je dezynfekować środkami na bazie alkoholu (minimum 60–70%). Częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia.

2. Unikaj dotykania oczu, nosa i ust

Koronawirus może przebywać na różnych powierzchniach i przenosić się przez ich dotyk. Dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami może spowodować przeniesienie wirusa z powierzchni na siebie.

3. Regularnie myj lub dezynfekuj powierzchnie, których dotykasz

Miejsca, z których często korzystasz, powinny być starannie dezynfekowane. Regularnie przecieraj wodą z mydłem lub środkiem dezynfekującym biurka, lady, stoły, klamki, włączniki światła i poręcze.

4. Regularnie dezynfekuj swój telefon i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków

Na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Regularnie dezynfekuj swój telefon komórkowy (np. wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym). Nie kładź telefonu na stole przy posiłku i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków.

5. Zachowaj bezpieczną odległość od rozmówcy

Należy zachować 1–2 metry odległości od osoby, która kaszle, kicha lub ma gorączkę.

6. Stosuj zasady ochrony podczas kichania i kaszlu

Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką. Potem należy jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (minimum 60–70%). Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów.

7. Zdrowo się odżywiaj i pamiętaj o nawodnieniu organizmu

Stosuj zrównoważoną dietę. Unikaj wysoko przetworzonej żywności. Pamiętaj o codziennym jedzeniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie pij około 2 litrów płynów (najlepiej wodę mineralną).

8. Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy o koronawirusie

Nie ulegaj panice. Staraj się postępować racjonalnie w walce z koronawirusem. Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy opartych na dowodach naukowych, które publikowane są na stronach internetowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.

 


Metoda przygotowania własnego płynu do dezynfekcji rąk

W związku z zagrożeniem koronawirusem SARS-CoV-2 specjaliści z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach przygotowują płyn do dezynfekcji rąk. Jak przekonują naukowcy, wirusobójczy roztwór w warunkach domowych może przygotować każdy z nas! Wystarczy alkohol etylowy (np. spirytus), gliceryna, woda utleniona oraz woda destylowana/przegotowana, zmieszane w odpowiednich proporcjach (docelowo zawartość alkoholu w płynie powinna wynosić między 70 a 80%). Najważniejsze jednak, byśmy nie zapominali o podstawowych zasadach higieny, jak np. dokładne mycie rąk.

 

W celu uzyskania szczegółowych informacji dot. charakterystyki i miejsc występowania koronawirusa SARS-CoV-2, a także profilaktyki związanej z epidemią choroby COVID-19 zalecamy odwiedzenie portalu MZ (TUTAJ). W celu uzyskania szczegółowych informacji dotyczących przygotowania płynu dezynfekcyjnego zalecamy skorzystanie z poradnika WHO dostępnego TUTAJ.


ZALECENIA WHO DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA DOMOWEGO ROZTWORU DEZYNFEKCYJNEGO
Składniki do przygotowania 100 ml płynu:

  • 83,5 ml alkoholu etylowego (np. spirytus 96%)
  • 4 ml wody utlenionej
  • 1,5 ml gliceryny
  • 11 ml wody destylowanej (lub przegotowanej)

Podane składniki należy zmieszać ze sobą w podanej kolejności, używając odpowiednich miarek oraz łyżeczki/łopatki do mieszania. Płyn powinno się przechowywać w plastikowych lub szklanych pojemnikach ze szczelnym zamknięciem (opcjonalnie z dozownikiem). Każde opakowanie należy odpowiednio opisać.
Prosimy o zachowanie ostrożności w trakcie przygotowywania i korzystania z płynu, pamiętając o łatwopalności etanolu oraz ewentualnych uczuleniach na któryś ze składników.


ZADBAJ O ZDROWIE PSYCHICZNE 

Biuletyn informacji pblicznej
facebook instagram twitter youtube issuu research gate issuu

Ważne dane kontaktowe:

Całodobowa infolinia NFZ o koronawirusie:
tel. 800 190 590

Całodobowa Infolinia Powiatowej Stacji Sanitarnej-Epidemiologicznej w Katowicach na temat koronowirusa:
tel. 660 686 917

Najbliższe oddziały zakaźne:

  • Bytom (Szpital Specjalistyczny nr 1, al. Legionów 49),
  • Chorzów (Szpital Specjalistyczny, ul. Zjednoczenia 10),
  • Tychy (Szpital Megrez, ul. Edukacji 102),
  • Cieszyn (Szpital Śląski, ul. Bielska 4).

Pełna lista oddziałów zakaźnych:  www.gov.pl.

Zespół ds. komunikacji i informacji w związku z koronawirusem SARS-CoV-2:

  • dr Lucyna Sadzikowska, prof. UŚ, kierownik biura Rektora UŚ – przewodnicząca zespołu,
  • mgr Justyna Szostek-Aksamit, kierownik Centrum Obsługi Studentów UŚ – członek zespołu,
  • mgr Jacek Szymik-Kozaczko, rzecznik prasowy UŚ – członek zespołu,
  • mgr Radosław Aksamit, kierownik Centrum Medialnego UŚ – członek zespołu,
  • mgr Katarzyna Więcek-Jakubek, kierownik Działu HR i Komunikacji z pracownikami – członek zespołu.

Uniwersytet Śląski w Katowicach
ul. Bankowa 12, 40-007 Katowice
tel. +48 32 359 22 22
e-mail: info@us.edu.pl
NIP: 634-019-71-34

Kontakt dla mediów:
rzecznik@us.edu.pl

Kontakt w sprawie zamieszczania informacji na tej stronie: radoslaw.aksamit@us.edu.pl

© Copyright 2019 - All Rights Reserved